Sobolani/Soareci

Contacteaza-ne pentru a obtine o cotatie la 0799728999 sau scrie-ne

Soarecii

Sunt animale rozătoare din familia Muridae, din care fac parte circa 37 de specii dintre care unele trăiesc în pădure iar altele, ca șoarecele de casă, trăiesc în apropierea omului.

Șoarecele de casă (Mus musculus) este un mamifer rozător sinantrop mic, de culoare cenușie, cu botul ascuțit, care trăiește pe lângă așezările omenești, în gospodăriile umane, în construcții industriale, în silozuri, în depozite de furaje, de produse alimentare și textile, în incinta morilor etc. Construiesc cuiburi căptușite cu material moale, pe sub stoguri, în magazii, hambare, depozite, cămări, poduri etc.  Nu hibernează și este activ tot anul. Șoarecii care trăiesc în locuințe sunt activi ziua în locuri liniștite, iar noaptea cotrobăiesc peste tot; cei care au migrat în câmp, sunt activi numai noaptea. Se înmulțesc în tot cursul anului. Gestația durează 20-21 de zile. Femela naște de 6-7 ori pe an, câte 3-10 pui . Atinge maturitatea sexuală la două luni după naștere. Speranța de viată a șoarecelui de casa este de 2 – 3 ani. Șoarecele de casă poate fi infectat de numeroși endoparaziți și de câțiva ectoparaziți, în special de anumite specii de căpușe și purici. Șoarecii de casă produc pagube mari în cămările locuințelor, magaziile de cereale, depozite alimentare. Murdăresc și infectează alimentele cu diverși agenți patogeni și transmite astfel omului și animalelor de casă boli infecțioase (leptospiroza, ciuma, tularemia etc.) și helmintoze (viermi parazitari). Strică mai mult decât consumă și imprimă alimentelor un puternic miros neplăcut de urină. Indivizii care migrează vara în câmp produc pagube culturilor în perioada de recoltare.

Sobolanii

Din cele 65 specii de sobolani, doua specii sunt sinantrope si anume sobolanul cenusiu (Rattus norvegicus) si sobolanul negru (Rattus rattus )

Sobolanul cenusiu, numit si “sobolanul de casa”, “sobolanul moraresc”,”sobolanul calaltor”, “guzganul”, este un animal robust cu o mare putere de adaptare la cel mai variate conditii de mediu. Prefera locurile umede din cladiri si depozite, ocupand partile inferioare (in special subsolurile, canalizarile, grajdurile). Se hranesc cu cele mai diverse alimente crude sau preparate, atacand uneori si animale vii. Produce pagube inseminate prin roaderea si murdarirea alimentelor cu fecale si urina. Prin faptul ca incisivii au crestere continua, sunt nevoiti sa roada materile dure (conducte din plastic sau plumb,cabluri electrice,obiecte din lemn, chiar ciment) pentru a-i toci. Prolificitatea este mare ( femelele pot naste de 5-6 ori pe an cate 10-12 pui ). Puii se maturizeaza sexual rapid. Intr-un singur an, pornind de la o pereche de sobolani, se poate ajunge la 800-900 de urmasi (daca nu se aplica tratamente de combatere )

Sobolanul negru : este foarte putin raspandit la noi in tara. Se intalneste mai ales in porturile maritime si dunarene, adus de nave straine. Este o specie care prefera uscaciunea, deci este intalnit in partile superioare ale cladirilor (poduri). Are o prolificitate mai mica decat sobolanul cenusiu 92-3 generatii/an a cate max. 8 pui la o fatare). Este considerat rezervorul principal pentru ciuma pe care o transmite prin puricii lui.

Zone de infestare

 • service

  Zone De Relaxare. Parcuri. Baze Sportive

  Non Toxic
 • service

  Spatii Comerciale Alimentare

  Non Toxic
 • service

  Siguranta Alimentelor

  Non Toxic
 • service

  Porturi

  Non Toxic
 • service

  Muzee Si Arii Culturale

  Non Toxic
 • service

  Retail

  Non Toxic
 • service

  Industrie

  Non Toxic
 • service

  Birouri

  Non Toxic
 • service

  Unitati De Procesare Alimente

  Non Toxic
 • service

  Spatii Comerciale

  Non Toxic
 • service

  Ferme Si Agricultura

  Non Toxic
 • service

  Spitale, Clinici Medicale

  Non Toxic
 • service

  Gradinite, Scoli, Crese

  Non Toxic
 • service

  Puburi / Baruri / Restaurante

  Non Toxic
 • service

  Hoteluri, Moteluri, Pensiuni

  Non Toxic
 • service

  Solutii Rezidentiale

  Non Toxic

Produse DIY (Do It Yourself)

Ryan Spooner Authentic Jersey