Plosnite

Contacteaza-ne pentru a obtine o cotatie la 0799 001 999 sau scrie-ne

Heteroptere

Reprezintă un subordin de insecte hemiptere, care cuprinde aproximativ 40.000 de specii terestre, unele de apă dulce. În România trăiesc aproape 1.000 de specii. Insectele din acest grup sunt cunoscute sub denumirea populară de ploșnițe (ploșnița de câmp, ploșnița de pădure, ploșnița cerealelor, ploșnița de pat etc).

Se mai numeste si “plosnita de pat” deorece ziua sta ascunsa in mobilier de lemn, in spatele tablourilor, la incheieturile mobilierului, in tesaturi diverse, iar noaptea se urca pe tavan deasupra patului si isa dau drumul in pat pentru a se hrani cu sange. Ele nu  găsesc de obicei din prima un vas de sânge, ceea ce duce la încercări repetate, care lasă o serie de urme de înţepături pe pielea omului, asemănătoare unui traseu. înţepăturile sunt observate abia la trezirea din somn. Persoanele sensibile fac, în urma înţepăturilor, un fel de urticarie şi au o senzaţie intensă de mâncărime în acele zone.

Ploşniţa de pat poate transmite de asemenea şi hepatita B. Pe lângă aceasta s-a mai constatat Ia ploşniţe şi prezenţa altor viruşi, printre care şi hepatita C şi HIV.

Transmiterea acestor viruşi la om nu a putut fi încă dovedită ştiinţific. O femelă depune zilnic între unu şi 12 ouă. Pe parcursul vieţii, femela depune 200-300 de ouă. Acestea sunt prinse şi lipite în locul de clocire (crăpături, pe haine sau draperii sau în spatele tablourilor) printr-o secreţie solubilă în apă. La o temperatură de 25° C evoluţia de la stadiul de ou la cel de insectă adultă durează circa 4-6 săptămâni, iar larvele eclozează în două săptămâni. Ploşniţele de pat trec prin cinci stadii larvare. După fiecare năpârlire larvele trebuie să se hrănească cu sânge. În acest sens ele preferă sângele de om, dar se hrănesc şi cu sânge de mamifere mici şi păsări. După fiecare etapă de hrănire cu sânge, insectele pot rezista perioade lungi fără hrană.

Halyomorpha halys: Adultul are corpul oval, de 11-13 mm lungime, de culoare verde. Capul triunghiular. Antenele constituite din 5 articule, pronotul aproape hexagonal. Scutelul foarte dezvoltat egal in lungime cu abdomenul, cu o carena in partea mediana si cu doua puncte galbui la baza. Oul este sferic si de culoare verzuie la depunere si de culoare inchisa, pe masura ce se dezvolta embrionul. Larva este asemanatoare cu insecta adulta, fiind mai mica si lipsita de aripi sau cu rudimente de aripi, in functie de varsta acesteia.

Are o generatie pe an. Ierneaza ca insecta adulta, sub frunzarul padurii, in liziera pomilor din apropierea culturilor, sub ierburi. Primavara la temperaturi de peste 10grade Celsius, insectele isi fac aparitia, la inceput pe gramineele spontane, apoi zboara in culturile de cereale. Numarul maxim de insecte pe culturi se inregistreaza la jumatatea lunii mai. Dupa o perioada de hranire si maturatie sexuala are loc copulatia si depunerea pontei. Larvele apar la 8-10 zile de la depunerea pontei. Pana la maturare se hranesc si naparlesc de 4-5 ori, intreaga lor evolutie durand 30-40 zile, ceea ce corespunde cu ajungerea la maturitate a cerealelor. Adultii din noua generatie apar la sfarsitul lunii iulie, hranirea lor continuand pana in cursul lunii august, cand se retrag pentru iernare.

Zone de infestare

 • service

  Spitale, Clinici Medicale

  Non Toxic
 • service

  Gradinite, Scoli, Crese

  Non Toxic
 • service

  Hoteluri, Moteluri, Pensiuni

  Non Toxic
 • service

  Solutii Rezidentiale

  Non Toxic

Produse DIY (Do It Yourself)

Ryan Spooner Authentic Jersey